woensdag 9 januari 2013

Gebruik je talenten! De toekomst zoek je.


Gestandaardiseerde toetsen staan al een aantal jaar flink ter discussie. De toetsen van Cito zijn daar natuurlijk symbool van. Dat het Cito geld ruikt is logisch. Ze hebben zelfs al een toets voor peuters omdat er simpelweg vraag naar is.
Nu ben niet direct tegen toetsen. Een toets kan een waardevolle aanvulling zijn bij twijfel.
Zelf heb ik een sterke voorkeur voor observatie. Ik heb jaren gewerkt met het ontwikkelingsvolgsysteem van Memelink. Een lijvig boekwerk waarbij je de vaardigheden van kinderen observeert in inkleurt op een lijntje.
Toch hebben al deze systemen een grote maar.... het voorspelt zeker niet de kans op succes voor je kind.

Kijk zelf maar eens rond in de vacatures op internet. Nergens zie ik staan:
Functievereisten:
- Citoscore van minstens 538,
- Vaardigheid in het antwoord geven op gesloten vragen
- Alleen denken volgens vastgestelde kaders

Wel zie ik bedrijven die creatieve  veerkrachtige, nieuwsgierige mensen met een flinke dosis doorzettingsvermogen zoeken.

En ik denk dat we in de samenleving zeker op zoek zijn naar kwaliteiten als: moed, mededogen, daadkracht en verdraagzaamheid. Mischien hè, zou het Cito daar nou niet iets voor kunnen bedenken?

Meer kritische informatie over toetsen? Kijk dan eens bij:
Change the stakes of volg Diane Ravitch en Alfie Kohn op twitter.


2 opmerkingen:

 1. Zelf heb ik gelukkig nooit een cito-toets hoeven maken, mijn moeder maakte zich daar sterk voor. Mijn zoontje is pas 2,5 jaar, maar toch houdt het mij bezig. Er zijn steeds meer kritische geluiden, toch denk ik dat ik er nog wel mee te maken ga krijgen. Bovendien denk ik dat veel te weinig ouders zich bewust zijn van de mogelijkheid om deze toetsen te weigeren. Zich misschien ook te onzeker voelen om zich er tegen te verzetten.
  Ik kwam op je blog via MamaNatuurlijk, en heb deze foto op mijn blog gezet met link naar hier. Als je daar geen prijs op stelt hoor ik het graag en verwijder hem weer.

  Groeten Sanderijn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Sanderijn,
  Geen probleem hoor, ik voel me vereerd dat je mijn plaatje op jouw blog wilde plaatsen.

  Hoe meer ouders en leerkrachten zich roeren, hoe meer kans we hebben de afreken cultuur in het onderwijs een halt toe te roepen

  BeantwoordenVerwijderen